wtorek, 24 lutego 2015

Sernik kajmakowy


To jeden z moich ulubionych serników, a serniki bardzo lubię piec i jeść oczywiście :) Ser w połączeniu z karmelem daje cudowny smak. Do tego kruchy cynamonowo kakaowy spód...Czy można chcieć więcej? Idealny do popołudniowej kawy.

Składniki:
200 g herbatników pełnoziarnistych lub zwykłych
tabliczka gorzkiej lub deserowej czekolady
60 g masła
1 łyżeczka cynamonu

Masa serowa:
 80  dag sera białego półtłustego (staram się wystrzegać sera z tzw "wiaderka "są one zbyt rzadkie. Zawsze wolę kupić ser biały i zemleć go przynajmniej dwa razy - efekt dla mnie nieporównywalny)

1/2 szklanki cukru 
3 jajka
1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
400 g masy kajmakowej 
wiórki kokosowe lub płatki migdałów lub orzechy zmielone
Masło roztopić z czekoladą gorzką, dodać cynamon.  Herbatniki drobno pokruszyć i dodać do nich stopione masło z czekoladą i cynamonem. Całość wymieszać na jednolitą masę.
UWAGA! Można użyć gotowych herbatników kakaowych lub z czekoladą i wówczas pokruszone herbatniki zalewamy roztopionym masłem z cynamonem.

Tortownicę o średnicy 22 cm lub 24 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Do tortownicy przełożyć masę herbatnikową rozkładając ją równomiernie na dnie delikatnie uciskając.

Ser biały wcześniej zmielony zmiksować z cukrem. Następnie stale miksując dodawać po jednym jajku. Dodać ekstrakt, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksować.
Następnie dodać 200 - 250 g masy kajmakowej i krótko zamieszać do uzyskania jednolitej masy.

Masę serową przelać na masę herbatnikową do tortownicy, wierzch wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.170ºC. Piec około godziny. Wystudzić. 
Pozostałą część masy kajmakowej wyłożyć na wierzch sernika i udekorować płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi lub pokruszonymi orzechami. Możliwości jest wiele wszystko zależy od tego co lubicie. 
Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz