czwartek, 12 lutego 2015

Faworki (Chrust)


Są tak samo popularne jak pączki. Najczęściej przygotowywane w Tłusty Czwartek. Są kruche, bąbelkowe i wyśmienite w smaku. Nie wymagają aż tak dużego nakładu pracy jak pączki i co najważniejsze praktycznie zawsze się udają...a te moje dodatkowo są tanie. Przepis pochodzi z mojego rodzinnego domu ze starych zapisków mojej mamy. Więc jeśli przygotowanie pączków sprawia wam trudności, a chcielibyście w taki dzień mieć w domu swój własny wypiek, a nie ten z masowej produkcji z ulepszaczami to polecam domowe smaczne faworki.


Składniki na małą porcję (ta widoczna na zdjęciu jest podwójna):
20 dag mąki pszennej (ja używam tortowej, do wypieków)
1 jajko
1 - 1,5 łyżki cukru
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka octu 
1 łyżka oleju 
cukier puder do oprószenia


Mąkę przesiać, dodać cukier, ocet,olej, jajko i śmietanę. Dobrze wyrobić do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Odłożyć zawinięte w folię na 15-20 minut by odpoczęło (temperatura pokojowa).
Po tym czasie ponownie ciasto zagnieść, cieniutko rozwałkować. Radełkiem (lub nożem) wykrajać prostokąty o wymiarach około 10 x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i przewlec przez otwór.
Smażyć w gorącym tłuszczu  w temp. 175ºC z obu stron, na złoty kolor. 
Osączyć na ręczniczku papierowym i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz